Baci di Giulietta

Igår gjorde jag lite fynd på bokrean. Bland annat en bok som heter KokKonstens Italien. Superfina bilder och nostalgistka recept. Allt för bara 69 kr. Hur som helst hittade jag receptet på "baci" i boken och ville prova. Enkla, söta och goda. "Baci" betyder "kyssar" och i Venedig, där bakverket ursprunglige kommer ifrån kallas de för "baci di Guilietta", vilket betyder "Julias kyssar". Julia från den klassika pjäsen Romeo och Julia som utspelar sig i Venedig.
Receptet kommer snart upp, så ni får hålla utkik!

Linssoppa på röda linser

Supernyttig linssoppa! Eftersom jag fått lite pengar av mamma att handla mat för under dessa dagar då jag och min syster är ensama passade jag imorse på att köpa lite nya ingredienser till kylskåp, skafferi och kryddhylla. Köpte bland annat gröna och röda linser. Har varit sugen på linssoppa väldigt länge så varför inte göra en när man väl har ingredienserna hemma. Liksom förra soppan skrapade jag ihop lite av det jag hade hemma.
Linssoppa med röda linser: 2 portioner
matlagningsolja
1 dl röda linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
2 morötter
2 potatisar
3-4 dl vatten
hönsbuljong
persilja (torkad eller färsk)
chilipeppar
havssalt (vanligt salt går säkerligen också bra)
mald vitpeppar
----------------------------------
Finhacka gullöken och grovhacka resten av grönsakerna. Fräs dem sedan i en kastrull (använd solrosolja eller annan matlagningsolja).
När grönsakerna börjar bli lite mjuka tillsätter du linserna, låt dem fräsa med någon minut och tillsätt sedan vattnet och buljongen. Lägg även i kryddorna och örterna. Låt koka upp under lock på medelhög värme i ca 20 min. Servera.


Mormor special

Tänkte att jag skulle föra in lite mer än bara maträtter i den här bloggen. Det kommer att komma upp lite inspiration, tips och ja, lite vardagsamheter. Kanske nån bild på mig själv också, för det är ju heltomt på det i den här bloggen. Och det är väl klart ni som inte känner mig som läser den här bloggen vill veta hur en sån som jag ser ut, eller hur?
--------------
Hur som helst, var hos mormor idag och hälsade på. Hon bjöd mig på lite keso med fruktsallad och nötmix. Gott och nyttigt. Kan behövas såhär års.

Tomatsoppa med crostine och basilika -och olivkvarg.

Ni kanske märker att jag gillar att laga soppa. Faktum är att soppa är bland det godaste jag vet. Vet inte varför, men kanske beror på att det är så roligt, lätt och fint att göra. Oftast kan man bara rafsa ihop det man har hemma och det kan bli hur bra som helst! Idag blev det tomatsoppa.
Jag gillar att ha något till soppan, till exempel något knaprigt som kan bryta mot soppans konsistens. Idag blev det crostine från den torra baguettebiten ingen orkat äta upp, samt en kvargblandning innehållande basilika, oliver och oregano.
Till den här soppan använde jag inga mått, utan gick som vanligt på känsla och förnuft. Men ingredienser är 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, passerade tomater, vatten, grönsaksbuljong, timjan, basilika, salt, vitpeppar, matgrädde och tomatpuré. Lite av det jag kunde hitta hemma.
Fräs  löken och vitlöken i en skvätt olivolja. Blanda i de passerade tomaterna, tomatpurén vatten, buljongen och kryddorna. Låt koka i 15 minuter. Mixa sedan soppan len och blanda i grädden. Låt koka i fem minuter till och servera sedan i soppskålar.
--------------------------------------
Crostini:
1 baguette (helst lite torr)
Olivolja
Salt och peppar
-
Skär baguetten i ca 1/2 cm breda skivor. Doppa i olivolja och strö över salt och peppar. Grädda i ugn i ca 10 min på 150 grader.
------------------------------------
Basilika -och olivkvarg:
Kvarg
Salt och peppar
Torkad eller färsk basilika
Oregano
Hackade gröna eller svarta oliver
Ringla över lite olivolja och servera i separat skål.

Tagliatelle med spenat, lax och räkor.

I lördags lämnades jag och syster hemma ensama i en vecka. Ljuuuvligt! Både fritt fram i köket och med bilen! Vi firade detta genom att laga denna pasta:
Färska tagliatelle, med sås på lax, räkor, spenat, olivolja, grädde och parmesanost.
Till topping: Parmesanostflarn, rivet citronskal och solrosfrön. (Skulle det funnits hemma skulle jag bytt ut solrosfröna mot rostade och saltade pinjenötter). Lite färskmalen svartpeppar på och låt den som äter portionen ringla över lite citronsaft.

Vårig potatissoppa

Krämig och god soppa på potatis och gullök toppad med färska och torkade örter och parmesanflarn.
Till 2 personer.
--------------------
3-5 potatisar
2 gullökar
1 lagerblad
1 grönsaksbuljong
1 dl vatten
5 dl mjölk
salt
peppar
smör
-------------------
Till topping
Torkade provensaliska kryddor
Färsk citronmeliss
Parmesan
-----------------------
Skär potatis och lök i små bitar, men skär 2 av potatisarna i lite större bitar. Fräs i smöret utan att ge färg. Tillsätt vatten, buljongtärning och mjölk och låt koka i 10 min. Ta bort de större potatisbitarna och mixa sedan soppan tills den blir krämig. Blir den för tjock så tillsätt bara lite mer mjölk. Lägg i lagerbladet, salta och peppra efter smal och koka upp en liten stund tills soppan blir rundad och fin. Häll upp i sopptallrik och lägg på parmesanflarnen (skär flarn av parmesanosten med en kniv). Strö till sist över örterna.

Sesamkakor

Tänkte att jag skulle äta lite mer nyttiga saker, men man blir ju så himla sötsugen sådär på eftermiddagen. Puh! Vad jag gjorde var att jag mixade sesamfrön, solrosfrön, russin, honung, lite socker, lite sirap och kanel (ok, inte så supernyttigt, men ändå). Mått tog jag inte, utan litade på min kvinnliga intuiton helt enkelt. La ut smeten på ena sidan av ett smörpapper, vek över andra sidan, tryckte ut lite och kavlade sedan ut smeten. Tog bort det översta lagret smörpapper och gräddade i ugnen i ca 12-14 min på 175 grader. Låt dem svalna lite och skär sedan ut rutor.
PS, om ni undrar varför jag använder så mycket sesamfrön och solrosfrös så är det helt enkelt den enkla anledningen att jag nyss köpte ett stort paket av vardera frö som måste användas upp! ALDRIG SLÄNGA MAT!

Matvetesallad med parmesan och parmaskinka

Grunda med matvete. Lägg sedan skivad gurka utan skal, körsbärstomater, majs, oliver, parmesanflarn och parmaskinka. Toppa med solrosfrön, sesamfrön, lite salt, provensaliska kryddor, balsamvinäger och olivolja. Sås till detta, förslagsvis, rosépepparsås.

Vaniljhjärtan

Alla hjärtans dag! Fast jag har ju ingen att uppvakta, men inga sura miner för det! Bakar lite vaniljhjärtan som kan mätta sötsugna magar istället. Alla hjärtans dag behöver inte kosta en förmögenhet. Uppvakta dem du älskar med ett bakverk, något du gjort själv!
Receptet jag gick efter hittar ni här.

Klassiska scones med sesam -och solrosfrön

Bland det godaste som finns. Scones. Ät dem med cream cheese och aprikosmarmelad!
För 3 bröd
7-8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
3 dl mjölk
sesamfrön
solrosfrön
1 ägg till pensling
--------------------------
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smula sedan i smöret så att degen blir grynig. Blanda ner mjölken och knåda till en deg. Dela degen i tre lika stora delar och platta ut dem till tre rundingar. Skär ett kors i varje bröd och hacka lite lätt med en gaffel. Pensla på ägg och strö över fröna. 10-12 min i mitten av ugnen i 250 grader. Serveras bäst varma!

Små parmesanbröd

Den här dagen har gått såååå långsamt. Kanske var det för att jag vaknade väldigt tidigt. Känns som att det är sent på eftermiddagen, men klockan är bara 11.20. Hittade en ensam jäst i kylen så tänkte att jag skulle göra något av den. Så det blev små parmesanbröd. Goda att äta till en kopp te med t.ex lite smör och apelsinmarmelad. Receptet hittar ni längre ner i inlägget 
Till ca 6 små bröd.
50 g smör
1/2 dl vatten
50 g jäst till matbröd
4 dl vetemjöl special
2 ägg + 1 ägg till pensling
1 tsk salt
100 g parmesan
Provensaliska kryddor (ex. rosmarin, timjan, basilika)
----------------------------------------------------------------
Smält smöret och blanda med vattnet. Blanda i jästen när smöret fortfarande är ljummet. Se till att jästen löses upp! Blanda i mjöl, ägg, salt och parmesan. Knåda ihop degen till en avlång klump. Dela degen i 6 bitar. Snurra ut varje bit så att den blir lång. Vik den dubbelt och snurra ihop. Pensla på ägg och strö över lite kryddor.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min på 200 grader.

Soppa på gröna ärtor med knaperstekt bacon

Att mixa saker till krämiga soppor är bland det bästa. Idag tittade jag runt i frysen och hittade ett paket gröna ärtor som snart var slut. Ja, varför inte göra en het soppa idag? Jag kokade bara upp ärtorna och en halv lök tillsamens med en grönsaksbuljongtärning och en rejäl klick smör. Hade i salt och peppar, en hel del timjan och lite dragon. När grönsakerna var kokta mixade jag ihop det hela med en stavmixer. Tillsatte en skvätt mjölk (hade ingen grädde hemma, så det fick bli mjölk) och kokade sedan upp soppan. Ändra tjockleken på soppan genom att använda maizena.
Sedan stekte jag upp lite bacon, superknaprig, så att den inte blir lös och tråkig när man lägger i den i soppan. Ha gärna en sked creme fraiche i skålen när soppan serveras. Det blir en god kall kontrast till det heta.

Italienska köttbullar

Nu kanske det känns lite avlägset att prata om julafton, men i vår familj är det enda gången vi gör egna köttbullar. Annars får det alltid duga med scan. Hur som helst, på julaftonsförmiddagen, brukar jag vara den som står och rullar dem. Vi brukar dels göra vanliga hederliga, svenska, men vi brukar också passa på att göra italienska, som enligt mig är så sjukt mycket godare och mer uppiggande i smaken.
Ta bara grundreceptet för köttbullar, dvs svällt ströbröd (vanligt ströbröd som man sväller i vatten i några minuter), hackad lök, ägg (ev. bara äggvitan eftersom den binder) och självklart köttfärs. Sedan tillsätter du bara, efter smak, parmesan, vitlök och persilja. Salta och peppra, men var försiktig med saltet eftersom parmesanen redan är väldigt salt!
Ett tips när man rullar köttbullar är att man har en vattenskål till hands där man doppar händerna. Då blir rullningen mycket lättare. Och märker man att färsen inte binder vid stekningen så ha i ett extra ägg. Det brukar hjälpa.

RSS 2.0